The Scotch Whisky Experience

Według Słownika Języka Polskiego whisky to „mocna wódka wytrawna produkowana głównie ze słodu jęczmiennego i żyta”. Jest w Edynburgu jedno miejsce, które ujawnia wiele tajemnic procesu wytwarzania złotego trunku.

Główną atrakcją wieczoru, na którą zdecydowaliśmy się pod koniec wyjazdu, jest odwiedzenie swego rodzaju muzeum whisky – The Scotch Whisky Experience.

IMG_20170311_164911

Z racji sporego zainteresowania, trzeba było czekać około 20 minut na wejście. Ale było warto. Do momentu wejścia tam byłam totalnie zielona w temacie whisky, ale po godzinie mam już zdecydowanie większą świadomość różnic pomiędzy poszczególnymi jej gatunkami.

Snapchat-1423378534

Historia whisky wieków bardzo odległych. Pierwsze ślady destylacji można odnaleźć 800 lat p.n.e. Natomiast sztuka destylacji dociera do Wysp Brytyjskich w VI wieku. Najwcześniejsza wzmiankę o whisky produkowanej w Szkocji można odnaleźć w 1494 roku. 😉

Zwiedzanie zaczyna się od przejażdżki wielką beczką, w trakcie której przedstawione są kolejne etapy produkcji typowej szkockiej whisky: słodowanie (malting), zacieranie (mashing), fermentacja (fermentation), destylacja (distillation), dojrzewanie (maturation), ewentualne kupażowanie (blending) i butelkowanie (bottling). Bardzo dobry opis znajduje się na stronie singlemalt.pl.

IMG_20170311_171811b

Można było zaobserwować różnice w kolorze poszczególnych whisky w zależności od gatunku i czasu leżakowania.

Do produkcji whisky potrzebne są trzy składniki: woda, słód jęczmienny oraz drożdże. Od ich jakości i pochodzenia zależą walory smakowe i zapachowe tego trunku.


Zasadniczo szkocką whisky dzieli się na dwa główne rodzaje:

  • Single Malt Whisky – powstaje z jednego gatunku jęczmienia w jednej, konkretnej destylarni. Produkcja musi odbywać się w całości w jednym zakładzie. Destylat leżakuje co najmniej 3 lata w dębowych beczkach.
  • Blended Whisky – to mieszanka kupażowana z kilku gatunków single malt whisky oraz grain whisky (whisky zbożowa, produkowana z różnych gatunków zbóż).

W trakcie wizyty w muzeum skupiliśmy się na tej pierwszej.


Jak już wcześniej wspomniałam, można wyróżnić 5 głównych regionów Szkocji, w których wytwarza się złoty trunek.

IMG_20170311_164923

Na prelekcji zostały przedstawione poszczególne regiony oraz jaki zapach whisky jest charakterystyczny dla każdego z nich. Dostaliśmy też kartki, które (podobnie jak niektóre strony w katalogach Avon) po potarciu ujawniały dany zapach. Można więc było porównać różnice, które były naprawdę spore!

IMG_20170311_171849

Wybór whisky do degustacji

Highland – aromaty kwiatowe, wrzosowe, dębowe, suszonych owoców; w tym regionie znajduje się ponad 25 destylarni.

Speyside – aromaty jabłka, gruszki, miodu, wanilii, dębu, gałki muszkatołowej i suszonych owoców; region o największym zagęszczeniu destylarni – jest ich tu ponad 60!

Islay – aromaty wodorostów, solanki, siemienia lnianego, dymu, pieprzu i wędzonych śledzi; w skład tego regionu wchodzi poniżej 10 destylarni.

Lowland – aromaty trawy, śmietany, imbiru, grzanek, toffi i cynamonu; znajduje się tu poniżej 5 destylarni

Campbeltown – aromaty wanilii, toffi, suszonych owoców, dymu, soli, mokrej wełny; kiedyś istniało tu ponad 30 destylarni, a do dziś pozostały 3 z nich.

Można ewentualnie wyróżnić jeszcze osobno region Islands na zachodzie Szkocji.

IMG_20170311_165614

Do wyboru było 5 regionów Szkocji lub whisky mieszana.

Po tym wprowadzeniu przyszedł czas na degustację whisky pochodzącej z wybranego regionu. Dzięki temu, że zwiedzałam muzeum ze znajomym, udało się nam spróbować dwóch rodzajów.

Zgodnie z instrukcją przewodniczki wycieczki, przy degustacji trzeba zwrócić uwagę na 5 aspektów:

  1. Kolor – czy whisky ma kolor lekko złocisty, jasny miedziany czy głęboki bursztyn?
  2. Forma – czy jest lekka, średnia czy pełna; czy na ściankach szklanki zostają większe krople czy drobne kropelki?
  3. Zapach – jakie są rozpoznawalne aromaty – słodowe, dymne, owocowe, czekoladowe?
  4. Smak – jakie są wrażenia smakowe – whisky jest lekko słodkawa, bogata i owocowa czy pieprzna i pikantna?
  5. Wykończenie – czy smak znika z ust szybko czy pozostaje na dłużej?
IMG_20170311_165750a

               Slainte mhath! (czytaj: slange-va), czyli               „Na zdrowie!” w języku Gaelic.

Opinia własna: z zapachu najbardziej spodobała mi się whisky pochodząca z regionu Campbeltown. Jednak w smaku okazała się ona dość wyrazista i paląca. Dlatego ostatecznie w moim osobistym rankingu wygrywa whisky ze Speyside. 😉


Ostatnim punktem wycieczki było zwiedzanie największej kolekcji whisky znajdującej się w prywatnych rękach. Znajdują się tu też egzemplarze z końca XIX wieku. Robi wrażenie, nie?

Po zakończeniu zwiedzania na pamiątkę otrzymaliśmy oficjalne szklanki do whisky – The Glencairn Glass, w których odbywała się degustacja.


Ciekawe strony o whisky (wykorzystane po części przy powyższych opisach):

Po polsku:

Po angielsku:

Polecam! 🙂 I zachęcam do odwiedzenia The Scotch Whisky Experience przy okazji najbliższej wizyty w Edynburgu. Naprawdę warto. 😉


Zobacz też pozostałe części wycieczki do Edynburga:

PIERWSZA CZĘŚĆ WYCIECZKI – Edynburg z góry

DRUGA CZĘŚĆ WYCIECZKI – zwiedzanie miasta

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s