Trzy najważniejsze słowa

Jakie są trzy słowa, które każdy wyjeżdżający na Erasmusa na Wyspy powinien znać? Dziękuję, przepraszam i proszę? Być może… Ale są też trzy inne, które mogą się okazać bardzo przydatne w poznawaniu kultury danego kraju. 😉

W Polsce piwo sprzedaje się duże lub małe (0,5L lub 0,33L). W Szkocji jednak, półlitrowego kufla się nie dostanie. Podobnie jak z odległością, i jednostki objętości są tu inne. Piwo dostępne jest w trzech rozmiarach:

Half pint – 284mL

Czyli tutejsze „małe piwo”. Zamawiając więc pół pinty, dostajemy nieco mniej niż przy polskim małym piwie.

2/3 pint

Spotkaliśmy się też z terminem ‚schooner’. Chociaż nie jest to aż tak popularna jednostka. Jednak większość piw craftowych w BrewDog, który odwiedziliśmy ostatnio, była podawana właśnie w tej wielkości.

Pint – 568mL

Czyli po prostu brytyjskie duże piwo. Najczęściej zamawiana jednostka. Tu na korzyść konsumenta, w stosunku do polskich miar.

Oczywiście pinta pincie nierówna i trzeba pamiętać o tym, w jakim kraju używa się tej jednostki. 😉 Jest ona głównie stosowana w USA, UK i Irlandii. Według Wikipedii:

  • 1 imperialna pinta wynosi w przybliżeniu 568 mL (0,56826125 litra)
  • 1 amerykańska pinta (mokra) to około 473 ml (0,473176473 litra)
  • 1 amerykańska pinta (sucha) – ok. 551 ml (0,5506104713575 litra)

Szkoci mają też własną jednostkę,  scottish pint, zwaną też joug, która mierzy trzy pinty imperialne. Równa się to 1696mL. Jednak w tej jednostce nie sprzedaje się piwa. 😛

Natknęłam się też na ciekawy artykuł o etykiecie w pubach w Wielkiej Brytanii. Zainteresowanych odsyłam na stronę Brytyjczykiem być.

img_20170223_205645

Pinta (góra) i 2/3 pinty (dół)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s